Foto's van A&M
  • fotosvanons home
volgende pagina
Afbeelding


​Inleiding
​
Van de Grote Markt tot de grens met Erembodegem is het een goed kwartier lopen. Geen enkele deelgemeente ligt zo dichtbij. Erembodegem is de grootste gevolgd door Nieuwerkerken. Dan volgen Hofstade en Gijzegem. En dan zijn er de Faluintjes met Herdersem, Moorsel, Meldert en als allerkleinste Baardegem.

enz enz

 
V.VAK staat voor...  en dat vinden we op deze wandeling terug...
opsomming

​enz enz  


Erembodegem
Erembodegem, een deelgemeente van Aalst in Oost-Vlaanderen, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De naam werd voor het eerst vermeld in 1146 als "Erembaldengem". In de middeleeuwen was het dorp eigendom van de Graven van Vlaanderen, die het af en toe uitgaven aan adellijke families.
Vanaf de 19e eeuw begon Erembodegem te verstedelijken, mede door de aanleg van de spoorlijn Aalst-Geraardsbergen in 1855. Rond 1900 ontstond enige industriële bedrijvigheid, en in 1956 werd de A10-autosnelweg aangelegd, wat leidde tot de ontwikkeling van nog meer bedrijventerreinen.
Erembodegem stond ook bekend om de hopteelt, met een lokale variëteit genaamd "Loeren". Tot eind 1976 was het een zelfstandige gemeente, waarna het werd opgenomen in Aalst.
In de middeleeuwen was Erembodegem een heerlijkheid die afhankelijk was van het Doornikse en had negen achterlenen. Een belangrijk historisch element uit die periode was de hoeve "Het Goed te Erembodegem", waarvan het bestaan al in 1304 werd vermeld. De hoeve was eigendom van vooraanstaande families en de pachters behoorden tot de bovenlaag van de bevolking.
Tijdens de negenjarige oorlog in 1692 werd de hoeve samen met een nabijgelegen molen door soldaten in brand gestoken en verwoest. Kort daarna werd ze heropgebouwd en in 1711 beschreven als een grote hofstede met stallen, schuren en landbouwgrond.
​

inventaris.onroerenderfgoed.be en wikipedia



​



​Toelichting
start
Beginnen doen we aan het Melkhuisje
We verlaten het park via de achterpoort en slaan onmid​dellijk rechtsaf
Afbeelding
We vervolgen tot aan de Duparc site
​​Du Parc was een Belgisch kousenmerk, geproduceerd door Bonneterie Bosteels-De Smeth, opgericht in 1880. De fabriek lag naast het stadspark van Aalst, wat de naam inspireerde. In de jaren 50 werd Du Parc marktleider in panty's en kousen. Door stijgende kosten en concurrentie werd het bedrijf in 2001 gesloten. De merknaam leeft voort bij Nedac Sorbo. De oude fabriek werd deels gesloopt, maar een projectontwikkelaar transformeerde een deel tot een trampolinepark en sportzalen.
Afbeelding
​En gaan voorbij de vroegere Duparc directeurswoning nu restaurant Plong
Afbeelding



​Voorbij de directeurswoning steken we de beek de grens tussen Aalst en Erembodegem over.
Afbeelding



​Rechtsaanhouden en oversteken aan het zebrapad.
Opgelet! De autobestuurders beseffen soms te laat dat er een oversteekplaats is.
Nu Rechts afslaan en het voetpad volgen tot aan de ingang van de Schotte site.

Het gebouw links was de vroegere portierswoning van de leerlooierij en won in 2017 de V.VAK prijs. Rechts waren de kantoren en dit gebouw won de V.VAK prijs in ... . beiden een voorbeeld van een geslaagde restauratie en herbestemming. 
Links zien we
Ondinneke de figuur uit de roman van Louies Paul Boon, de schrijver, dichter en kunstenaar  woonde in Erembodegem en was geboren in Aalst.
De beeldhouwer was Frans De Vree geboren in Temse en wonde in Aalst. 

​Zin in indoorsporten? Kijk dan eens in de inkomhall naar de infoborden...


We slaan linksaf  richting The Outsider of 'het klimrek'.
Sla rechtsaf en loop dan verder links gaan we voorbij de aanlegplaats voor de kanovaarders. Iets verderop de Dwarsligger die nu ook dienst doet als steiger.
Sla
 dan weer rechtsaf.
Hier staan belangrijke infoborden!
En rechts zien we de imposante klimschoorsteen. 
We vervolgen en slaan weer rechtsaf
Links zien we de kleinere schoorsteen als herinnering aan het industrieel verleden. 
We stappen verder richting uitgang
opletten voor de slagbomen!


Louies Paul Boon Louis Paul Boon (1912–1979) was een invloedrijke Vlaamse schrijver en journalist. Hij werd geboren in Aalst en begon zijn carrière als schilder, maar schakelde later over naar schrijven. Zijn werk wordt gekenmerkt door sociale kritiek en een rauwe, realistische stijl. Boon schreef over de arbeidersklasse en de sociale ongelijkheid in België. Zijn bekendste werken zijn De Kapellekensbaan en Menuet.
Hij had een uitgesproken linkse en maatschappijkritische visie. Zijn romans bevatten vaak experimentele vertelstructuren en meerdere perspectieven. Menuet bijvoorbeeld wordt verteld vanuit drie verschillende personages. Boon geloofde dat literatuur mensen moest wakker schudden en hen aan het denken moest zetten. Hij gebruikte zijn journalistieke achtergrond om zijn romans te verrijken met feiten en observaties.
Naast romans schreef hij ook essays en columns. Zijn werk wordt vaak vergeleken met dat van andere grote Vlaamse auteurs zoals Hugo Claus. Boon ontving verschillende literaire prijzen, waaronder de Staatsprijs voor Letterkunde. Hij werd meerdere keren genomineerd voor de Nobelprijs voor Literatuur, maar won deze nooit. Zijn invloed op de Vlaamse literatuur blijft groot, zelfs decennia na zijn dood.
Zijn schrijfstijl is direct en soms provocerend. Hij schuwde geen taboes en behandelde thema’s zoals seksualiteit, armoede en politiek. Boon was ook een fervent kunstliefhebber en schreef over beeldende kunst. Hij had een fascinatie voor de gewone mens en hun dagelijkse strijd. 


Frans De Vree Frans De Vree (1934–2020) was een Belgische kunstenaar uit Aalst, vooral bekend om zijn beeldhouwwerken en metaalbewerking. Hij werd geboren in Temse en groeide op in Aalst, waar hij een opleiding volgde in metaalbewerking en kunstsmederij. Later studeerde hij aan de Academie voor Schone Kunsten in Aalst.
Zijn bekendste werk is Ondineke, een beeld geïnspireerd door het personage uit De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon. Dit beeld werd in 1995 onthuld en later verplaatst naar de binnenplaats van het gemeentehuis van Aalst. Daarnaast maakte hij De Vermoorden, een kunstwerk ter nagedachtenis aan twee politieagenten die omkwamen bij een overval in Aalst.
De Vree werkte lange tijd als politieagent, wat zijn kunst beïnvloedde. Zijn werken weerspiegelen vaak maatschappelijke thema’s en menselijke emoties. Hij experimenteerde met verschillende materialen zoals aluminium, koper, steen en hout. 
Schotte fabriek De Schotte fabriek in Aalst was een leerlooierij die in 1870 werd opgericht door Pierre-Joseph Schotte. Aanvankelijk was de fabriek gevestigd in de binnenstad van Aalst, maar door groeiende vraag verhuisde ze in 1921 naar Erembodegem, langs de Dender. De fabriek was gespecialiseerd in chroomleer en produceerde leder voor schoenen, handtassen en militaire uitrusting.
In de jaren 30 had Schotte een sterke internationale afzetmarkt, met klanten in Nederland, Frankrijk, Engeland en Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de fabriek beperkte schade op, maar verloor veel materiaal door diefstal en opeisingen. Na de oorlog bleef Schotte een belangrijke speler in de lederindustrie, met een duizendtal klanten in België en export naar onder andere Zweden, Congo en Argentinië.
Vanaf de jaren 70 kreeg de fabriek het moeilijk door de dalende vraag naar leder, concurrentie van lageloonlanden en strengere milieuwetgeving. De leerlooierij stond bekend om geur- en waterverontreiniging, en in de jaren 80 werd vastgesteld dat de Dender biologisch dood was door lozingen van fabrieken, waaronder Schotte2. In 1997 sloot de fabriek definitief haar deuren en werd in 1998 failliet verklaard.
In 2013 werden de oude gebouwen gesloopt en op de site werd een nieuw sportcomplex gebouwd, dat eind 2016 werd geopend.


Eens buiten slaan we linksaf en stappen verder via de Kapellekesbaan.
​
Afbeelding



​We volgen even het knooppuntnummer 25
Afbeelding



​We stappen verder langs de Termurenkapel zeker een bezoek waard. De kapel werd dankzij Luc Van Der Helst V.VAK bestuurslid gerestaureerd en werd de omligging volledig vernieuwd.
Termurenkapel De Onze-Lieve-Vrouw Termurenkapel in Erembodegem is een historische kapel gelegen aan de Kapellekensbaan. De oorsprong van de kapel gaat terug tot de 14e eeuw, toen het Hof ten Hale in 1371 in bezit kwam van de Abdij van Groenenbriel in Gent. Volgens de legende werd een beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw bij een brand gespaard, wat leidde tot de oprichting van een kapel.
De eerste schriftelijke vermelding van de kapel dateert uit 1513, maar in 1603 werd gesproken over een "nieuwe capelle", wat erop wijst dat de oorspronkelijke kapel mogelijk werd vernield tijdens de godsdiensttwisten. In de 17e eeuw trok de kapel bedevaartgangers aan, en in 1723 werd toestemming verleend om er missen op te dragen1.
Door overstromingen van de Dender werd in 1762 een nieuwe kapel gebouwd op een hoger gelegen plek. De kapel werd in de Franse tijd openbaar verkocht, maar kwam in 1838 opnieuw in bezit van de parochie. In dat jaar verleende paus Gregorius XVI een volle aflaat aan bezoekers tijdens de kapellekensdagen van 5 tot 15 augustus.​ De huidige kapel is gebouwd in bak- en zandsteen en heeft een rechthoekige plattegrond met een driezijdige koorsluiting. Binnenin bevindt zich een barokaltaar met een icoon die een 17e-eeuwse kopie zou zijn van het miraculeuze schilderij1. De kapel wordt omgeven door lindebomen en een hardstenen kruisbeeld dat in 1929 werd geplaatst.



​
Afbeelding

nr 25 brengt ons naar de fiets- en voetgangerstunnel richting Erembodegem dorp Of naar Compostella.


​



​
VOLGENDE PAGINA
Proudly powered by Weebly
  • fotosvanons home