Foto's van A&M
  • fotosvanons home
Erembodegem 4



Na tweehonderd meter komen we aan de legendarische doorgang on der spoorweg. Al negentig jaar is het hier altijd spannend. Vooral wanneer er fietsers uit de tegenrichting komen. Opletten dus!​



Eens voorbij de spoorwegbrug zijn we terug in Aalst en wordt het een heel stuk veiliger. We stappen verder richting stuwwaterkompleks. Ga zeker tot op het dak terras het uitzicht loont de moeite.​

Het nieuwe sluizencomplex op de Dender in Aalst is een grootschalig project dat de waterbeheersing en scheepvaart in de regio moet verbeteren. De oude stuw en sluis worden vervangen door een modern complex, dat een kilometer stroomopwaarts ligt.
De werken begonnen in 2015 en zullen naar verwachting in 2025 voltooid zijn. Het nieuwe complex omvat een stuw met twee kleppen, die onafhankelijk kunnen worden gebruikt om het waterpeil te regelen.
Daarnaast wordt een nieuw bedieningsgebouw gebouwd, dat ook een uitkijkplatform zal bevatten. Dit gebouw zal dienstdoen als districtsgebouw van De Vlaamse Waterweg nv en zal de bediening van sluizen en bruggen op de Dender centraliseren.
Om de fauna en flora te ondersteunen, wordt een vispassage aangelegd, zodat vissen zonder problemen langs de nieuwe stuw en sluis kunnen zwemmen.De oevers van de Dender worden aangepast om wateroverlast te voorkomen en de rivier bevaarbaar te houden. Dit omvat het verlagen van de rivierbodem en het versterken van de oevers.
De nieuwe fietsers- en voetgangersbrug zal de natuurgebieden Osbroek en Gerstjens met elkaar verbinden en toegankelijk zijn via het dienstgebouw.
Het sluizencomplex zal bijdragen aan een veiligere en efficiëntere waterhuishouding, waardoor de Dender beter bestand is tegen periodes van droogte en hevige neerslag.






Terug  beneden stappen we verder richting Zeebergbrug.
Links van ons de vroegere stoomcentrale. En in de verte de stadsuitbreiding op de linkeroever van de Dender. De Zuidkaai.

Intervapeur
​

De vroegere stoomcentrale in Aalst, bekend als Intervapeur, speelde een belangrijke rol in de energievoorziening van de stad. In de twintigste eeuw was Aalst een pionier in de uitbouw van een warmteverdeelnet, waarbij een netwerk van 45 kilometer buizen duizenden huizen, scholen, fabrieken en ziekenhuizen van stoom voorzag.

Aanvankelijk werden veel Aalsterse huizen verwarmd met steenkool, wat leidde tot ernstige luchtvervuiling. In 1912 werd een vergunning goedgekeurd voor elektriciteitsdistributie, en in 1922 werd een elektriciteitscentrale operationeel aan de Erembodegemstraat, uitgebaat door Intercom, een voorloper van Electrabel.
De centrale gebruikte grote hoeveelheden steenkool, aangevoerd via aken, wat leidde tot klachten over rook, asregen en vervuild water.
In 1928 probeerde het stadsbestuur de exploitatievoorwaarden te verstrengen, maar de milieuvervuiling bleef een probleem tot WO II. Na de oorlog werd de centrale minder belangrijk en functioneerde ze als piekcentrale.



​
We stappen verder richting Zeebergbrug waar we links afslaan.
Net voor de brug zien we het kunstwerk van :
Eens over de brug slaan we links af naar de Zeebergkaai.



​
Kunstwerk Zeebergbrug



​



Hier ontbreekt nog het gedeelte Zeebergkaai​


Op het einde van de Zeebergkaai slaan we rechts af.
En vervolgen via de ...straat. Op het nummer... de directeurswoning van ...
Op het einde van de straat slaan we links af en vervolgen in de Erembodegemstraat nog steeds op het linker voetpad.
​


In de Erembodegemstraat gaan we nog langs villa Vilander...

Het gebouw waarin Villa Vilander gevestigd is, was vroeger een ingenieurswoning en maakte deel uit van de Electrabel-site​

Eens aan de terreinen van de Zuidkaai en net voor we aan het nieuwe hoogspanningsstation komen moeten we de straat oversteken want het is geen gedeeld fietspad. We stappen dus verder op het voetpad naast het stadspark tot we het eindepunt van de wandeling bereikt hebben. 

​
Elia werkt aan de vernieuwing van het hoogspanningsstation in Aalst om de energiebevoorrading te verbeteren. Het oude station wordt vervangen door een modern GIS-installatie, die compacter is dan traditionele systemen.
Daarnaast wordt een nieuwe ondergrondse 70kV-verbinding aangelegd tussen het station en de Burchtstraat. De werken zullen hinder beperken door gestuurde boringen te gebruiken waar mogelijk.
Het project maakt deel uit van de energietransitie, waarbij Elia de infrastructuur moderniseert om de regio klaar te stomen voor toekomstige energiebehoeften.
Voorbij de GIS installatie wordt er een nieuw park aangelegd om de groene gordel te voltooien : Het Osbroek, stadspark, park naast Gis, Gerstjens, Somergembos, Heuevelpark, Kluisbos, Moorsel, Meldert, Baardegen, en het Kravaalbos. De nieuwe fietsers- voetgangersbrug zal de dan de verbinding maken met De Gerstjens.


​

Colofoon
Proudly powered by Weebly
  • fotosvanons home